BRF HALMSTRÅET

Om Brf Halmstrået


 Brf Halmstrået är en äkta och oberoende bostadsrättsförening i Eriksdalsområdet på Södermalm. Föreningen består av 31 bostadsrättslägenheter. Inga lokaler finns för uthyrning i huset.


Huset byggdes 1985 av Riksbyggen och hade då beteckningen Stockholmshus nr 28. Det fick utmärkelsen Riksbyggens vackraste hus samma år. 2001 lämnade föreningen Riksbyggen och antog namnet Brf Halmstrået – namnet kommer från kvarteret där huset ligger.


Lägenheterna i huset består av 2, 3 eller 4 rum. Lägenhetsytan varierar mellan 52-86,5 kvm. Huset är byggt i fyra plan med en källarvåning. Till varje lägenhet hör ett källarförråd. Det finns en föreningslokal i huset som används till styrelse- och medlemsmöten och som kan lånas av medlemmarna utan kostnad. I källaren finns ett gästrum med två bäddar som kan bokas av medlemmarna för att ta emot gäster som kan låna rummet upp till en vecka mot en avgift om 50 kr per natt. Det finns en tvättstuga med tre tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och kallmangel. I källaren finns också två cykelrum.


Månadsavgifterna 2014 varierar mellan ca 3.700-5.600 kr. Från och med 2013 finns möjlighet för medlemmarna att genom så kallat insatskapitaltillskott betala sin andel av föreningens lån. 


Vid försäljning av bostadsrätterna betalar säljaren en överlåtelseavgift som för närvarande ligger på 1.100 kr. Föreningen tar inte ut någon pantsättningsavgift. Vi tillåter delat ägande. Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC (Sverige bostadsrättsCentrum) I månadsavgiften ingår värme, vatten och kabelteve (ComHems basutbud). Från april 2016 ingår även100 Mbit bredband med Ownit i månadsavgiften till föreningen.


Huset är byggt på kommunal mark och föreningen betalar därför en årlig tomträttsavgäld. Föreningen har brukaransvar för gården på sydsidan fram till det staket som omger den. Staketet är en kvarleva från de första åren när det fanns ett kommunalt daghem i huset. Det finns ett trädgårdsförråd i källaren med utrustning för skötseln av gården. För arbetet med gräsklippning och snöskottning samt för trappstädning anlitar föreningen utomstående hjälp. Föreningen har inga parkerings- eller garageplatser.